Barn og unge som er avhengig av dataspill

Avhengig av dataspill barn unge

Mange barn og unge blir avhengig av dataspill, og da må man som foreldre ta grep.

I mediene skrives det mye om barn og unges tidsbruk foran skjermene, og dette inkluderer naturligvis også tid bruk på mobiltelefonen. I mange tilfeller er det helt tydelig at suget etter skjerm tar helt overhånd, og det er disse situasjonene som blir skumle.

Å bruke tid på PC og telefon er isolert sett ikke farlig mener vi, og det kan sågar være sunt å bedrive med slike aktiviteter. Det er jo en kjennsgjerning at vi er inne i en digital revolusjon og at vi vil befinne oss der i uoverskuelig fremtid. Det gjelder derfor å la barna også henge med – til en viss grad.

Hva er problemet?

Forelder barn dataspill

Det er viktig at du som forelder bryr deg og tar grep hvis spillingen tar overhånd.

Problemer oppstår når man opplever at barn og unge endrer adferd som en følge av for mye skjermbruk, og dette vil man kunne se ganske tydelig. Det er tegn på isolasjon, aggresjon, dårlig matlyst, dårlig søvn, tap av venner, utmelding av fritidsaktiviteter og en del andre ting. Det kan være at man som foreldre opplever å ‘få kjeft’ når man spør om hjelp, og det er ingen tvil om at det er mange som med fortvilelse ser sine barn gli inn i en annen verden.

Det gjelder å ta grep om problemet så tidlig så mulig og helst skal man være proaktivt og sette faste tidspunkt for når det er greit med skjermtid. Da innarbeider man gode vaner fra tidlig alder og dette vil man dra nytte av senere. Men: det er jo som kjent fort gjort å glippe som forelder, og det å være konsekvent på disse tingene kan være en veldig tung øvelse og utmattende å stå i.

Fremveksten av såkalt eSport

Her om dagen kom vi over en artikkel om omhandler fenomenet eSport, og dette var mildt sagt skremmende lesning. Vi har vel vært borti fenomenet før men visste ikke at det var så ekstremt omfattende som det faktisk fremgår i artikkelen at det er.

esport dataspill

Fremveksten av eSport er skummel på mange måter.

Millioner av unge mennesker spiller ekstremt mye og mange drømmer om å bli så gode at de kan bli profesjonelle. Altså: vi snakker om unge mennesker som får betalt for å spille dataspill, og her snakker vi om League of Legends, Counter-Strike og mange andre titler som vi ikke har så god kjennskap til.

Dette har tydeligvis blitt big business verden over og i Sør Korea er dette noe man jobber aktivt med. Hvis du frykter at barnet ditt er spilleavhengig er dette en artikkel du virkelig bør lese – for som sagt: dette var urovekkende. I artikkelen kommer det frem at de aller beste innenfor sine spill faktisk øver og trener 12-15 timer hver eneste dag for å holde nivået oppe, og dette er så mye at man knapt kan fatte det.

At dette er skadelig for helsen er det ingen som helst tvil om, og det innrømmer en av de største stjernene på feltet velvillig. Det blir ekstremt mye inaktivitet, rent fysisk, og med så mye tid foran en skjerm skulle man jo tro at hjernen også ville bli påvirket i en eller annen retning.

I tillegg kommer kanskje det verste av alt og det mange frykter mest: asosialitet og isolasjon.

Drømmer kan bli farlige

Man skal være ekstremt forsiktige når unge gutter kommer i 12-14 årsalderen, for det er ofte i disse tidene at man kan begynne å utvikle en sterk trang til å spille. Det er ingen tvil om at det finnes mange fantastiske spill der ute, og det er derfor ikke rart at mange utvikler en avhengighet som kan være skadelig og selvdestruktiv.

I tilfeller hvor det rett og slett har gått for langt og hvor man som forelder ikke når frem med sine forsøk i å begrense atferden er det ekstremt viktig at man søker hjelp. Det er en avhengighet som er på linje med det verste man kan tenke seg og er som sagt både fysisk og psykisk skadelig.

I artikkelen vi refererte til kommer det frem eksempler på at unge menn har isolert seg i den grad at de ikke har spist skikkelig, og det nevnes blant annet at en Sørkoreaner omkom etter at han hadde avsluttet et spill som hadde vært ekstremt lenge. Det er klart at en nedkjørt kropp som ikke har fått skikkelig næring på lang tid og som samtidig har blitt bombardert med visuelle og auditive inntrykk kan havne i store problemer og faktisk kollapse.

Hvis du har barn som spiller for bør du lese på nettsidene til hjelpelinjen. Der finner du også en lenke til noe som kalles for ‘husfredavtalen’ og dette er en avtale man kan inngå med barna hvor man blir enige om hvordan man vil ha det i hverdagen. Dette gjelder antall timer spill og mye annet.

Tydelige faresignaler ved for mye spill

Hvis du har kommet hit til våre sider fordi du er engstelig grunnet for mye spilling hos dine barn, så kan vi kjapt ta å gå gjennom de vanligste faresignalene som man kan se etter.

Overdreven dataspilling kan fort føre til både irritasjon, rastløshet og dårlig humør hos ditt barn. Hvis dette er noe du opplever i hverdagen er det viktig at du følger ekstra nøye med på hva som skjer. Det kan da være smart å følge med på om barnet spiller mye data, for det er ikke sikkert at man egentlig legger merke til det. De er mestere på å snike seg til dette!

Varsellampene skal også begynne å lyse hvis man merker at fraværet på skolen øker, eventuelt at større barn dropper ut av skolen eller ikke møter opp på jobb. Mange barn har ansvaret for å komme seg på skolen selv og da kan det bli fristende å bli hjemme å spille i stedet for.

Hvis man opplever at tradisjoner, vaner og ritualer innen familien også må vike så skal man også begynne å bli oppmerksom på at problemer er på ferde. Dette kan for eksempel være at barnet/ungdommen ikke vil være med på bursdagsfeiringer, at de faste middagene droppes og slike ting.

Faresignal dataspill avhengighet

Hvis barnet ditt vider mye aggressiv oppførsel er dette et klart faresignal.

Man skal også være observant i de tilfellene for det ofte utvikler seg til mye krangling og aggresjon, verbalt sett, innad i familien, og når dere som foreldre føler at dere mister den naturlige autoriteten dere har opparbeidet dere gjennom mange år.

Vi nevnte også dette med søvnmangel om et faresignal, men man skal også være oppmerksom på manglende hygiene og generelt lite oppmerksomhet viet til eget utseende også kan være klare tegn på for mye spilling. Andre fysiske ting som vekttap og dårlig blodsirkulasjon skal også man også se på som klare tegn.

At det spilles er greit men det må være innenfor faste tidspunkt. Hvis du merker at barnet ditt til stadighet bruker mer tid foran skjermen for å oppnå den samme spenningen er det på tide å dra på nødbremsene.

I tillegg nevnte vi den sosiale biten, og her gjelder det å være oppmerksom hvis barnet ikke har noe sosialt nettverk å forholde seg til. Mye spilling fører til redusert sosialt kompetanse og også at interessen for samhandling generelt sett blir mindre.

Med dette har du fått noen klare tegn på overdrevet dataspill, og hvis du kjenner deg igjen i ett eller flere av disse momentene er det bare å gå til aksjon!

Se videoen om Magnus Østland fra Tjeldsund som var avhengig av World of Warcraft under.

admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *